«

»

Jul
24

Kiwi Sounds part 2: Fat Freddy’s Drop

Ni težko zaključit, zakaj so »karibski vajbi« v novozelandski glasbi tako popularni. Čeprav ne najbolj topla pacifiška destinacija, je tu vonj po »blagodejnih« morskih hlapih stalno prisoten, saj deželo obkrožajo oceani. In če to pokombiniramo s tipičnim laid-back karakterjem Kiwijev, njihovim dokaj liberalnim in zeleno usmerjenim mišljenjem (»think green« na NZ pomeni tudi zelo pro cannabis) ter močno kulturno inspiracijo maorskega in polinezijskega dela prebivalstva, je rezultat kot na dlani. Reggae, dub in roots so klasične prvine novozelandskih glasbenih zvokov.

In Fat Freddy’s Drop so »utelešenje« zgoraj opisanega. Gotovo eden najpopularnejših tovrstnih NZ bandov, med drugim so zelo priljubljeni tudi v Evropi (pred leti so nastopali npr. na Sunsplashu v Italiji), predvsem po zaslugi svojih bolj soul in jazzy melodik, odličnih live nastopov in seveda prvovrstnega lead vokalista Dallasa Tamaire. Čeprav ekipa skupaj špila že več kot deset let, imajo pod kapo samo dva studijska albuma – Based on a True Story (iz leta 2005) in Dr Boondigga and the Big BW (2009). Slednji za moje pojme vrhunski.


Verjetno najbolj prepoznaven FFD komad ‘Roady’ s prve plate


Še en zelo catchy tune s prve plate ‘Based on a True Story’


Komad ‘The Camel’ z britansko funk/soul pevko Alice Russel


En mojih najljubših FFD komadov ‘Shiverman’ z njihove druge plate, zašpilan v živo

Več na http://www.fatfreddysdrop.com/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>