«

»

May
29

Utrinki: Devet dni Annapurne

Gorska veriga Annapurna je še ena popularna treking destinacija v Nepalu. Tako imenovan Annapurna Circuit Trek, ki te v cca. 17 dneh popelje okoli tega gorskega masiva, je eden najbolj popularnih hajkov v Nepalu. Drugi zelo popularen trek v tej regiji pa je Annapurna Sanctuary Trek, ki vodi prav v osrčje gorovja, na vrh obsežnega platoja, ki ga obdajajo praktično sami sedem tisočaki in 8091 metrov visoka Annapurna I, deseta najvišja gora na svetu.

Na Annapurna Sanctuary Trek sva šla tokrat skupaj, potem ko sva se po skoraj treh ločenih tednih dobila v Pokhari, kjer je Irena prakticirala jogo (glej post Joga, meditacija, skupnost, življenje… Sadhana). Mesto je tudi glavna »baza« za organiziranje teh trekov, saj leži le kako dobro uro vožnje stran od vseh izhodiščnih točk. Celoten trek je trajal devet dni s štartom v vasi Naya Pul in potem precej ležernim in postopnim vzpenjanjem do končnega cilja Annapurna Base Camp (ABC) na 4130 metrih.

Pokrajina, kjer smo trekali, se precej razlikuje od tiste, ki jo je Igor doživel v Everest regiji. Praktično celo pot so nas obdajali ful lepi gozdovi, prava džungla v resnic, vse do gozdne meje na približno 3000 metrih. Pot je v svojem najlepšem delu dramatično speljana navzgor po strmi in zelo ozki dolini reke Modi Khola dokler ne dosežeš prej omenjenega platoja v osrčju gorovja. Vseskozi te spremlja pogled na čudoviti gori Machapuchare (in njen vrh v obliki ribjega repa) ter Annapurna South, ko pa enkrat dosežeš ABC, se ti pred očmi razgali celotna veriga gorskih mogotcev in pod njimi ležečih ledenikov.

Najvišji vrh Anapurna I med alpinisti velja za enega najnevarnejših na svetu po številu umrlih in prav južna stena gore, ki smo jo lahko občudovali iz ABCja, ena najtežjih za preplezat. Tomažu Humarju je tu leta 2007 kot prvemu alpinistu uspel solo vzpon po eni izmed še »neosvojenih« plezalnih špur.

Drugače pa je tudi tu veliko lokalnega kmečkega življenja, predvsem v nižjih predelih treka – do 3000m. Vasi, posamezne kmetije in njihova terasasta polja so posejane po hribih in dolinah, ki vodijo do ABCja. Ljudje večinoma pripadajo etnični skupini Gurung, ki tako kot Šerpe velja za gorsko ljudstvo s tibetanskimi koreninami.

1 comment

No ping yet

  1. Ziva says:

    Tale trek bi blo pa kr škoda izpustit! Dobro, da sta se odločila zanj!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>