«

»

Feb
20

Utrinki: Morski levi, pelikani, pingvini, delfini…

Prva postaja na poti proti jugu, Ica, je še eno dokaj veliko in kaotično perujsko mesto, ki samo po sebi ne ponuja dosti, je pa dobro izhodišče za obisk bližnjih zanimivosti, ki jih ni malo. Eno izmed teh, otočje Ballestas, ki leži znotraj zaščitenega območja Reserve Nacional de Paracas sva obiskala zaradi pestrega živalskega sveta. Tu namreč biva ali pa se ustavi med daljšo selitveno turo ogromno vrst ptic (preko 110 različnih vrst) in morskih živali. Tako smo že na poti iz pristanišča naleteli na jato delfinov, ko pa smo se približali otokom, smo totalno obnemeli nad številom živali, predvsem ptic. Nekateri otočki so bili dobesedno prekriti s pticami (na tisoče in tisoče). Na posameznih skalah smo lahko videli pelikane, pingvine, galebe in ostale ptice kar skupaj pomešane. Prisoten je bil tudi zelo močan vonj pa ptičjih iztrebkih, ki vsebujejo veliko dušika, uporabnega za proizvodnjo gnojila, zato tu na vsake toliko organizirajo posebne ekipe »pobiralcev dreka«, ki jim je dovoljeno na otoke.

Najbolj zanimive med vsem pa so bile gotovo kolonije morskih levov, ki so poležavali na plažah. V tistem času (med januarjem in marcem) je bil ravno čas rojevanja mladičev, zato je bila populacija še toliko številčnejša. Z otokov je tako nenormalno glasno odmevalo rjovenje in tuljenje teh morskih levov. Res noro. Zaradi najinega 250mm objektiva sva bila verjetno med srečnejšimi fotografi na čolnu…

ps. Celotno območje je leta 2007 stresel hud potres in porušil večino bližnjega mesta Pisco, veliko škode pa je bilo tudi v Ici (kar se vidi še danes) in ostalih okoliških krajih.

1 comment

No ping yet

  1. sončnica says:

    Nekaj slik z morskimi levi vama je tako dobr ratal, da si jih bom sprintala in dala na steno.
    Puščava pa ima svoj čar, zato se ne čudim beduinom, čeprav na drugem konitinentu, da že toliko let vztrajajo pri svojem.
    kiss,S

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>