«

»

Oct
31

Vroooom vroooom!

Welcome to Ho Chi Minh City, Vietnam! Komercialni center ene najhitreje rastočih držav na svetu! Pozabite na prizore s filmov o razdejanju med vietnamsko vojno, o kmetih s podeželja in njihovih revnih familijah, o sprevrženih komunističnih politikih. Vietnam je v zagonu. Država doživlja gospodarski in deloma tudi socialni razcvet, medtem ko se ves svet zgraža nad trenutno bedo, ki vlada na Zahodu. Ho Chi Minh City oz. bivši Saigon krasijo visoki nebotičniki, fensi hoteli in restavracije, štacune z najnovejšo hi-tech robo in butiki z najbolj trendi cotami.

Ho Chi Minh City je v marsikaterem pogledu tako fensi in posh, da sploh ni važno, ali si turist ali lokalac, važno je, da imaš keš in nobel stil. Ko sva s Farokhom, mojim kolegom, zvečer tavala po mestu v iskanju nightlife-a, naju v en klub sploh niso spustili. »Sorry, private party« je bil izgovor. Seveda nama je hitro postalo jasno, da najini šlapi in usrane kratke hlače pač niso primeren večerni atire za lokal, iz katerega so ven in not curljali bleščeče oblečeni ljudje. Počutila sva se kot klošarja, heh. Še en primer je dovolj zgovoren, ko sva probala kontaktirat Lou-ja, Vietnamca iz Saigona (na priporočilo Farokhovega bivšega sodelavca iz ZDA), da bi skupaj pohengali. Izkazalo se je, da je tip težek poslovnež, na najin poslan email pa je odgovorila njegova tajnica, ki nam je rezervirala mizo v Sheratonu. Haha!

Kljub vsemu temu blišču in moderni žurerski sceni pa v Saigonu vseeno še vlada tisti pravi azijski utrip z labirintom ulic, polnih majhnih štacun, street food štantov, ljudi in prometa (baje preko dva milijona skuterjev). Mesto kajpak ima dušo in konec koncev se moraš, kot marsikje drugje v Vietnamu, zapeljati le malo ven iz centra dogajanja, da doživiš bistveno bolj lokalen in avtentičen vajb.

Še ena, nekoliko kontroverzna stvar, ki zaznamuje mesto, je prostitucija. Dekleta so, priznam, noro lepa in seksi. Je pa seveda na mestu vprašanje, koliko zlorabljanja in izkoriščanja je vpletenega v tej »branži«, ki v Saigonu deluje kot nekaj povsem vsakdanjega. Ljudje brez zadržkov govorijo o dekletih, na ulicah postopa abnormalno veliko število navidezno nekompatibilnih parčkov (beri debel bel fotr z mlado suhceno azijsko lepotico), zvečer ti praktično na vsakem vogalu ponujajo »lady bum bum« in celo najbolj simpatičen expat možakar (v mojem primeru starejši Avstralec), živeč v Saigonu, ki ga mimogrede spoznaš v baru ob kavi, ti bo kar naenkrat začel razlagati, kje v mestu se dobi najbolj poceni blow job. Hmmm…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>